Tillbaka till support Komma igång WordPress.com kontra WordPress.org

WordPress.com kontra WordPress.org

WordPress ligger bakom miljontals webbplatser och används av allt från bloggare och småföretag till stora nyhetswebbplatser och företag. Den här guiden hjälper dig förstå skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org, och vilken av dem som kan passa din webbplats bäst.

Översikt över skillnader

Både WordPress.com- och WordPress.org-webbplatser använder samma WordPress-programvara. En av de största skillnaderna är värdskapet för din webbplats. Webbhotell är en tjänst som gör att din webbplats kan publiceras och vara tillgänglig på internet.

Jämförelse av funktioner

WordPress.comWordPress.org
PrisVarierar efter paket för dina behov och din budget. WordPress.com-paket är mycket prisvärda och omfattar alternativen Free, Personal, Premium, Business, Commerce och Enterprise.Ladda ner WordPress-programvaran gratis, men betala årliga avgifter till en tredjepartsleverantör för ditt webbhotell och din domän.
Erfarenhet som krävsEnkelt att använda för både nybörjare och erfarna proffs.
WordPress.com är en helhetslösning med webbplatsverktyg och webbhotell som är optimerade för prestanda.
Anpassning, webbplatsunderhåll och konfiguration innebär mer jobb och kräver tekniska kunskaper på mellannivå.
WebbhotellHanterat webbhotell ingår. Du behöver inte något annat webbhotell.Du måste själv hitta och betala för ett webbhotell.
Hastighet och prestandaObegränsad bandbredd och trafik, avancerade processorer och nätverk för innehållsleverans ger höga prestanda och hög hastighet.Beror på ditt webbhotell och ditt paket hos dem.
SäkerhetHög säkerhet mot hackare, skadlig kod och sårbarheter. Uppdateringar, säkerhetskopior och gratis SSL för domäner hanteras automatiskt.Beror på ditt webbhotell och ditt paket hos dem.
FunktionerKraftfulla funktioner hjälper dig designa, hantera och marknadsföra din webbplats samt tjäna pengar på den.Varierar mycket beroende på ditt webbhotell och ditt paket hos dem.
TilläggInstallera tillägg med ett Business-, Commerce- eller Enterprise-paket. Uppdateringar hanteras automatiskt. Flera inbyggda standardfunktioner eliminerar behovet av många tillägg.
Blockerar proaktivt potentiellt riskabla tillägg
Det går att installera anpassade tillägg, men beroende på vilket tillägg det gäller kan det äventyra din webbplats.
TemanInnehåller ett brett urval av snygga teman med bra stöd och omfattande anpassningsmöjligheter.
Med ett berättigat paket kan du få tillgång till avancerade anpassningsalternativ, installera anpassade teman eller skapa dina egna.
Installera anpassade teman eller skapa egna.
HjälpIngen dedikerad support. Besök supportforumet på WordPress.org om du behöver hjälp, eller kontakta ditt webbhotell. Ingen dedikerad support. Besök supportforumet på WordPress.org om du behöver hjälp, eller kontakta ditt webbhotell.
Webbplats-ägarskapDu äger innehållet på din webbplats och får alltid flytta det om du vill. Du äger innehållet på din webbplats och får alltid flytta det om du vill.

Översikt över WordPress.com

När du sätter igång med WordPress.com registrerar du ett konto, väljer ett paket som passar dina behov och din budget och börjar sedan skapa din webbplats. WordPress.com tillhandahåller hanterat webbhotell för uppdateringar, säkerhet och säkerhetskopiering, samt många snygga teman och inbyggd funktion för tillägg, så du behöver inte ladda ner, betala för och hantera dem separat. Med de extra funktioner som WordPress.com ger kan du enkelt designa, hantera och marknadsföra din webbplats samt tjäna pengar på den. WordPress.com har också dedikerad supportpersonal som hjälper dig om du stöter på problem med din webbplats.

De olika paketen ger dig alternativ som passar dina behov på alla nivåer, oavsett om du vill starta en gratis blogg, skapa en portfölj, hantera en webbplats för ditt företag eller till och med sälja produkter online. Om du är en utvecklare eller designer som skapar webbplatser åt andra kan paketen för hanterat webbhotell från WordPress.com vara den perfekta lösningen för dig och dina kunder. Med paket på högre nivå får du tillgång till utvecklarfokuserade verktyg, inklusive SFTP-SSH, WP-CLI, hantering av flera webbplatser, Git-verktyg och mycket annat.

Översikt över WordPress.org

För att komma igång med WordPress.org måste du ladda ner WordPress-programvaran, hitta och betala för en webbhotelltjänst från tredje part, installera WordPress på webbhotellets webbserver och sedan bygga och underhålla din webbplats på egen hand. Tjänster och avgifter för olika värdtjänster från tredje part varierar. Du behöver även undersöka, installera och hantera ditt eget tema och alla nödvändiga tillägg för att få utseendet och funktionerna du vill ha för din webbplats. Metoden med WordPress.org och ett separat betalt webbhotell kallas också för att ha WordPress-webbplatsen på egen server.

Med WordPress-webbplatsen på egen server har du stor teknisk frihet, inklusive möjligheten att göra vissa komplexa kodanpassningar som kanske inte går att göra på WordPress.com. Du kan också göra ändringar i PHP-miljön. Den här sortens anpassningar och ändringar är främst relevanta för utvecklare. Med WordPress på egen server får du också friheten att välja typ och kvalitet för webbplatsens server samt hur mycket tekniskt underhåll som du hanterar själv.

Vanliga frågor

Är WordPress.org och WordPress.com samma sak?

”WordPress” är ett gratis innehållshanteringssystem (CMS) med öppen källkod som används för att bygga och hantera webbplatser. WordPress är programvara med öppen källkod som skrivs, underhålls och stöds av tusentals oberoende deltagare över hela världen och som används av miljontals webbplatser. WordPress.org är WordPress-projektets startsida.

WordPress.com är ett kommersiellt företag som ägs av Automattic, ett företag som startades av en grundare av WordPress och bemannas av heltidsutvecklare, designers och supporttekniker. Dessutom bidrar Automatticians (anställda på Automattic) ständigt till WordPress-programvaran, så att alla användare kan dra nytta av den.

Vilket är billigast?

Det kan vara svårt att göra direkta jämförelser. Om du jämför olika WordPress.com-paket med paket som tillhandahålls av olika tredjepartsleverantörer av webbhotell bör du jämföra kostnader och funktioner, inklusive lagring, webbplatsbesök, förkonfigurerade inbyggda funktioner, säkerhet, säkerhetskopiering och olika typer av support. Billigare webbhotellpaket har ofta fler begränsningar vad gäller lagring, webbplatsbesök, säkerhet och säkerhetskopiering. Det prisbelönta webbhotellet och funktionerna som tillhandahålls av WordPress.com ger mycket valuta för pengarna.

Se upp för introduktionspriser som kan ändras när du har registrerat dig hos ett webbhotell. Många webbhotell visar sitt lägsta ”reapris”, där det finstilta avslöjar att det endast gäller för en faktureringscykel. Många av de här webbhotellen kommer att debitera ett dubbelt eller tredubbelt så högt pris när din nästa betalning förfaller. WordPress.com har alltid en enkel prissättning.

Kan jag installera tillägg och anpassade teman på WordPress.com?

Ja, du kan installera tillägg och anpassade teman på WordPress.com-paket med tillägg aktiverade (Business, Commerce och Enterprise).

Kan jag flytta från det ena till det andra?

Ja, du kan migrera en befintlig webbplats på antingen WordPress.com eller WordPress.org till det andra alternativet. Läs mer om hur du importerar en webbplats till WordPress.com eller exporterar en webbplats från WordPress.com.

Sammanfattning

Både WordPress.com och WordPress.org låter dig använda den kraftfulla WordPress-programvaran för att bygga och hantera en webbplats. Den största skillnaden beror på dina specifika webbplatsbehov och om du föredrar att använda WordPress.com:s prisbelönta hanterade webbhotell eller ha din webbplats på en egen server hos en tredjepartsleverantör.

Du kan alltid komma igång gratis med WordPress.com och när som helst uppgradera till det paket som passar bäst för dina behov och webbplatsens mål. Oavsett vilken varianter av WordPress du väljer så äger du alltid ditt eget innehåll, så om du någon gång bestämmer dig för att prova WordPress på en egen server så kan du enkelt migrera din webbplats.