Tillbaka till support Innehåll och media Sidor och inlägg Inlägg

Inlägg

Inlägg är det som gör din blogg till en blogg – enskilda delar av innehåll på din bloggsida. Den här guiden förklarar allt du behöver veta om inlägg.

Inlägg är alltid associerade med ett datum, som finns inkluderat i URL:en. Ibland förväxlas inlägg med sidor. Se Inlägg kontra sida för en förklaring av skillnaderna.

Hur man skapar ett nytt inlägg

Det finns flera sätt att skapa nya inlägg:

Vart och ett av dessa alternativ beskrivs utförligare nedan. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer du att tas till WordPress-redigeraren, där du kan börja skriva ditt inlägg. Du kan börja skriva text, lägga till bilder och annat med en gång.

Använd knappen Skriv i verktygsfältet

Det snabbaste sättet att påbörja ett nytt inlägg är att använda knappen Skriv till höger om verktygsfältet (visas längst upp på skärmen när du är inloggad på WordPress.com).

Knappen Skriv i WordPress-verktygsfältet omgiven av en ritad ruta.
Klicka på Skriv i ditt WordPress-verktygsfält för att börja skriva ett nytt inlägg
Klicka på Lägg till nytt inlägg från Min webbplats

Gå till Mina webbplatser → inlägg och klicka sedan på knappen Lägg till nytt inlägg till höger.

Publicera inlägg via e-post

Skriv ditt inlägg som ett e-postmeddelande och publicera det på din blogg med hjälp av funktionen Publicera via e-post.

Publicera via e-post

Publicera ditt inlägg

När du har klickat på Skriv eller gått till Min webbplats → InläggLägg till nytt inlägg kommer du till WordPress-redigeraren, där du kan skriva det innehåll som du vill visa i ditt nya inlägg. Här kan du:

När du är klar klickar du på knappen Publicera längst upp till höger i redigeraren för att publicera ditt nya inlägg på din blogg.

Vad som händer när du publicerar

Att klicka på knappen Publicera är stort – du har just färdigställt ditt innehåll och delat det med världen!

Ett inlägg skiljer sig åt från andra innehållstyper (exempelvis sidor och portföljer), eftersom flertalet åtgärder utlöses när du publicerar ett nytt inlägg på en offentlig blogg:

1. Inlägget visas som det nyaste inlägget på din bloggsida.
  2. Inlägget visas i läsarflöden, om inte din webbplats är privat.
  3. Dina prenumeranter får en notis via e-post.
  4. Inlägget delas till dina profiler på sociala medier, om du har anslutit dem.

Inläggsinställningar

När du arbetar med ditt inlägg har du inläggsinställningarna på den högra sidan av skärmen.

⚙️

Om inläggsinställningarna inte är där kan du behöva klicka på ikonen ⚙️ (kugghjulet) längst upp till höger för att öppna inställningarna.

Där hittar du följande alternativ:

Längst upp till höger, ovanför inläggsinställningarna, visas ett verktygsfält som ser ut så här:

Dessa alternativ är, från vänster till höger:

Visa dina inlägg

För att visa en lista över alla inläggen på din webbplats går du till Min webbplats → Inlägg. Här kommer du att se fyra flikar:

För att se fler alternativ för ett inlägg klickar du på ellipsmenyn (de tre vertikala punkterna) bredvid inlägget. Här kommer du att se:

Inlägget, med ellipsalternativen klickade på och expanderade.

Ta del av vår onlinekurs om bloggande

Få alla grundläggande (och några avancerade) kunskaper du behöver för att skapa en blogg du kan vara stolt över. Definiera din målgrupp. Sen kan du skapa, publicera och växa din blogg med en kurs på begäran som du kan ta i ditt eget tempo från några av de bästa bloggarna på internet.

Visa dina inlägg på en sida

Det finns flera sätt att visa dina inlägg på din webbplats. Läs vidare för att lära dig mer om respektive alternativ och välja det alternativ som bäst passar dina behov.

Blocket Blogginlägg (Rekommenderas)

Infoga blocket Blogginlägg på valfri sida för att visa dina inlägg. Du kan använda detta för att visa dina inlägg i ett list- eller rutnätsformat med upp till 100 blogginlägg. Du kan välja att visa inlägg baserat på kategori, författare eller etikett, visa utvalda bilder eller utdrag, ändra textfärg med mera. Blocket uppdateras automatiskt varje gång du publicerar ett inlägg. Mer detaljer:

Gör din startsida till en blogg

Om du vill att din webbplats startsida ska visa alla inlägg som du har publicerat, med det nyaste högst upp, kan du välja att din startsida ska visa dina senaste inlägg automatiskt. För att göra detta följer du dessa steg:

1. Gå till Min webbplats → Utseende → Anpassa → Inställningar för startsida.
  2. Under ”Din startsida visar” väljer du ”Dina senaste inlägg”.
  3. Klicka på Spara ändringar.

Detta är ett klassiskt bloggalternativ som endast visar blogginlägg på din startsida. Om du vill lägga till annat innehåll på din startsida, till exempel text eller bilder, använder du istället blocket Blogginlägg.

Ställ in din inläggssida

Om du vill ha en klassisk bloggsida som visar alla dina inlägg i kronologisk ordning, med det nyaste först, kan du ställa in en inläggssida. Detta liknar alternativet ”Gör din startsida till en blogg” ovan, förutom att sidan inte är din startsida. Det är en separat sida som vanligtvis kallas något i stil med ”Blogg” eller ”Nyheter”. För att göra detta följer du dessa steg:

1. Gå till Min webbplats → Utseende → Anpassa → Inställningar för startsida.
  2. Under ”Din startsida visar” väljer du ”En statisk sida”.
  3. Under ”Inläggssida” väljer du Bloggsida. Om du inte har någon bloggsida än kan du klicka på Lägg till ny sida för att skapa en. Kalla den något i stil med ”Blogg” eller något annat som du tycker passar.
  4. Klicka på Spara ändringar.

Detta är ett klassiskt bloggalternativ som endast visar blogginlägg på din inläggssida. Om du vill lägga till annat innehåll på din inläggssida, till exempel text eller bilder, använder du istället blocket Blogginlägg.

💡

Om du vill att dina inlägg ska visas från det äldsta till det nyaste kan du ändra standardordningen till att visa inlägg kronologiskt med hjälp av dessa instruktioner.

Visa inlägg efter kategori

Istället för en sida som visar alla dina blogginlägg kan du använda kategorisidor. Dessa sidor skapas automatiskt när du använder kategorier för dina inlägg. Sidan visar endast inlägg i en specifik kategori.

Klicka på knappen nedan för att lära dig hur man gör:

Inläggsutkast

Du behöver inte publicera ditt inlägg med en gång. Du kan spara ett utkast av ditt inlägg och sedan återkomma till det för att fortsätta redigeringen. När du skriver ditt inlägg har du knappen Spara utkast längst upp till höger, såsom visas här:

Inläggsutkast visas under fliken ”Utkast” i din inläggslista;

Inläggsskärmen med fliken Utkast vald
Inlägg som inväntar granskning

Genom att markera alternativet Inväntar granskning kan du flagga inlägg som kan behöva granskas av andra författare eller redigerare på din webbplats.

Om du använder Publicera via e-post och har personer med rollen Deltagare som publicerar via e-post kommer dessa inlägg automatiskt att klassificeras som utkast och inlägg som inväntar granskning.

Redigera och uppdatera ett befintligt inlägg

Du kan redigera ett inlägg som redan har publicerats.

Gå till Min webbplats → Webbplats → Inlägg och klicka på titeln för det inlägg som du vill redigera. Detta öppnar inlägget i WordPress-redigeraren, där du kan lägga till eller ta bort innehåll.

Ett publicerat inlägg visar knappen Uppdatera där knappen Publicera fanns tidigare.

Klicka på Uppdatera för att låta dina ändringar gå live.

Knappen Uppdatera är markerad med en orange pil
Klicka på Uppdatera för att låta dina inläggsändringar gå live.

Ta bort ett inlägg

Funktionen Ta bort gör det möjligt att ta bort inlägg utan att de omedelbart tas bort permanent. Objekt i din papperskorg kan återställas eller tas bort permanent upp till 30 dagar efter att du har tagit bort dem. Efter 30 dagar tas de bort permanent.

För att ta bort ett inlägg går du till Min webbplats → Inlägg. Klicka på ellipsmenyn (tre punkter) till höger om inlägget och välj Ta bort.

Ellipsmenyn har expanderats och alternativet Ta bort är markerat.

För att återställa en sida som du har tagit bort öppnar du din papperskorg genom att välja Borttaget högst upp på inläggsskärmen. Välj ellipsmenyn (tre punkter) till höger och välj sedan Återställ för att återställa inlägget.

Alternativt kan du välja Ta bort permanent för att ta bort inlägget helt. Denna åtgärd är permanent och inlägget kan inte återställas efter att åtgärden har vidtagits.

Ellipsmenyn för ett borttaget inlägg har expanderats och alternativet Återställ är markerat.

Hur man hittar inläggs-ID:t

Du kan hitta inläggs-ID:t i Redigera inläggs-URL i din inläggsredigerare. Inläggs-ID:t för följande exempel är exempelvis ”125”.

inläggs_id