Tillbaka till support Konto Ändra eller återställa ditt lösenord

Ändra eller återställa ditt lösenord

Ditt lösenord är nyckeln till ditt WordPress.com-konto. Oavsett om du kan ditt nuvarande lösenord eller inte hjälper den här guiden dig att ändra det lösenord du använder för att logga in på WordPress.com.

Ändra ditt lösenord

Om du redan är inloggad och vill ändra ditt lösenord, utför följande steg:

1. Besök din profil på https://wordpress.com/me.
  2. Klicka på ”Säkerhet” till vänster.
  3. Klicka på alternativet ”Lösenord”.
  4. Skriv ditt nya lösenord i rutan eller klicka på ”Generera starkt lösenord” för att skapa ett slumpmässigt starkt lösenord. (Oroa dig inte, vi sparar inte dessa och har ingen möjlighet att se vad de är.)
Skärmen för lösenord.
  1. Klicka sedan på knappen ”Spara lösenord” för att uppdatera ditt lösenord.

Välja ett starkt lösenord

Den svagaste punkten när det gäller säkerheten för dina onlinekonton är vanligtvis ditt lösenord. Vi gör vårt yttersta för att skydda ditt konto, men om någon annan känner till ditt lösenord och du inte har aktiverat tvåstegsautentisering kan de komma åt ditt konto och göra ändringar på din webbplats.

För att undvika detta scenario, skapa starka lösenord som är svåra att gissa eller knäcka. Läs igenom följande tips och dubbelkolla ditt eget lösenord. Om du anser att ditt lösenord inte är tillräckligt säkert, rekommenderar vi starkt att du ändrar det.

Det finns många olika sätt att generera ett starkt lösenord, men lösenordshanterare och lösenordsfraser är de bästa. Välj den metod som fungerar för dig och läs sedan dess motsvarande avsnitt nedan för att lära dig hur du kommer igång:

Bästa metoden: Lösenordshanterare

En lösenordshanterare är ett program på din dator eller mobila enhet som genererar starka lösenord och lagrar dem i en säker databas. Du använder en enskild lösenordsfras för att komma åt databasen, och sedan anger hanteraren automatiskt ditt användarnamn och lösenord i webbplatsens inloggningsformulär åt dig. Om du bara måste komma ihåg ett lösenord kan du använda ett slumpmässigt lösenord som är svårt att gissa.

Du behöver aldrig oroa dig över att välja ett bra lösenord, komma ihåg det eller skriva det igen. Det här är den enklaste och säkraste metoden som finns tillgänglig idag, och vi rekommenderar starkt att du använder den.

Det finns många olika lösenordshanterarprogram, så välj det som du vill använda och installera det på din dator. Det här är de allmänna stegen, men du kan behöva konsultera dokumentationen för ditt specifika program om du behöver mer information.

1. Välj en lösenordshanterare. Några populära sådana är:
    • Dashlane (stängd källkod, gratis/kommersiell)
    • KeePass (öppen källkod, gratis)
    • RoboForm (stängd källkod, kommersiell).
    • Du kan hitta ännu fler alternativ genom att använda din favoritsökmotor.
  2. Installera den på din dator.
  3. Installera eventuella tillägg för de(n) webbläsare som du använder.
  4. Skapa ett starkt huvudlösenord för att öppna lösenordsdatabasen. Se den här guidens avsnitt om lösenordsfraser för råd om hur du gör det.
  5. (valfritt) Skriv ner huvudlösenordet och förvara det på en säker plats, som i ett värdeskåp eller ett låst kassaskåp. Det är viktigt att ha en säkerhetskopia om du skulle glömma det.

Nu när din lösenordshanterare är konfigurerad kan du generera starka lösenord. Hitta din hanterares inbyggda lösenordsgenereringsverktyg och konfigurera det så att det skapar 30-50 slumpmässiga tecken, med en blandning av stora och små bokstäver, siffror och symboler.

lösenordsgenerator

Du vill att resultatet ska se ut ungefär så här: N9}>K!A8$6a23jk%sdf23)4Q[uRa~ds{234]sa+f423@

Det kan se avskräckande ut, men kom ihåg att du aldrig behöver komma ihåg det eller skriva in det. Din lösenordshanterare hanterar det åt dig automatiskt.

Bra metod: Lösenordsfraser

En lösenordsfras liknar ett lösenord, förutom att den är baserad på en slumpmässig samling av ord, snarare än bara ett ord. Till exempel: copy indicate trap bright.

Eftersom längden på ett lösenord är en av de främsta faktorerna för dess styrka är lösenordsfraser mycket säkrare än traditionella lösenord. Samtidigt är de också mycket lättare att komma ihåg och skriva.

De är inte lika starka som lösenorden som genereras av lösenordshanterare, men de är fortfarande ett bra alternativ om du inte vill använda en lösenordshanterare. De är också det bästa sättet att skapa huvudlösenordet för en lösenordshanterare eller ditt operativsystemkonto, eftersom de inte automatiskt kan fyllas i av lösenordshanteraren.

Att skapa en lösenordsfras följer liknande regler som för att skapa ett traditionellt lösenord, men den behöver inte vara lika komplex, eftersom längden på frasen kommer att ge tillräcklig säkerhet för att uppväga enkelheten.

1. Välj fyra slumpmässiga ord. Du kan använda xkcd Passphrase Generator om du vill, men det är bättre att hitta på dem själv.
  2. Du kan lägga till mellanslag mellan orden om du föredrar det.

Du bör vid det här laget ha något som ser ut ungefär så här: copy indicate trap bright

Du kan stanna där om du vill, eller så kan du göra lösenordsfrasen extra stark genom att följa dessa steg:

När du har tillämpat dessa regler kommer lösenordsfrasen att se ut ungefär så här: Copy indicate 48 Trap (#) bright

Saker att undvika:

Återställa ett glömt lösenord

Det är väldigt viktigt att hålla ditt lösenord säkert och att komma ihåg det, men det kan komma ett tillfälle när du glömmer det. Följ dessa steg om du behöver återställa ett glömt lösenord:

1. Besök WordPress.com och klicka på knappen ”Logga in”.
  2. Försök att logga in med möjliga kombinationer av e-postadresser, användarnamn och lösenord som du kan ha använt.
  3. Om du inte kan logga in klickar du på länken ”Har du glömt ditt lösenord?” längst ner på skärmen. Du kan också klicka på den här länken för att komma åt sidan Glömt lösenord direkt.
  4. Skriv in ditt användarnamn eller din e-postadress för WordPress.com i textrutan och klicka på knappen ”Hämta nytt lösenord”:
Skärmbild av formuläret Glömt lösenord
Formuläret Glömt lösenord
  1. Efter en kort stund skickar vi ett e-postmeddelande till ditt kontos e-postadress och ett textmeddelande till ditt SMS-nummer för återställning (om du har angett ett sådant):
    • Kolla din e-postinkorg och klicka på knappen ”Återställ lösenord” för att skapa ett nytt lösenord för ditt konto:E-postadressen för återställning av lösenord.
    • Om du har angett ett SMS-nummer för återställning, kolla din telefon efter ett SMS med en kod från WordPress.com. Ange denna kod på WordPress.com och skapa sedan ett nytt lösenord för ditt konto när du uppmanas att göra det.
  2. Du kan nu logga in på ditt konto med ditt nya lösenord.

Om du fortfarande inte kan logga in, besök vår guide om kontoåterställning för steg som du kan vidta för att återställa åtkomsten till ditt konto.

Logga in utan ett lösenord

Vi tillhandahåller inloggningslänkar för en användarvänlig och säker metod för WordPress.com-inloggning utan att du behöver skriva in ditt lösenord:

1. Besök WordPress.com och klicka på knappen ”Logga in”.
  2. Bläddra ner och klicka på alternativet ”E-posta mig en inloggningslänk”.
  3. Ange din e-postadress eller ditt kontoanvändarnamn i den tillhandahållna rutan.
  4. Klicka på knappen ”Hämta länk”.
  5. Vänta ett ögonblick tills du får ett e-postmeddelande till din inkorg med en magisk inloggningslänk att klicka på.
  6. Klicka på länken så kommer du att bli inloggad på ditt WordPress.com-konto.

Logga ut från WordPress.com

Du kan skydda ditt WordPress.com-konto genom att logga ut varje gång du har slutat arbeta. För att logga ut från ditt WordPress.com-konto:

1. Besök din profil på https://wordpress.com/me.
  2. Klicka på knappen ”Logga ut”.
En pil pekar på knappen Logga ut.