Tillbaka till support Innehåll och media Block Blocket Bild

Blocket Bild

Använd blocket Bild för att infoga en bild på en sida eller i ett inlägg. Den här guiden beskriver hur du infogar en bild och använder alla de tillgängliga inställningarna för att kontrollera hur bilden visas.

Videokurs

Videoavskrift

I WordPress kan du infoga bilder i dina sidor och inlägg med hjälp av Bildblocket.

Om du vill lägga till ett bildblock klickar du på knappen Infoga block och söker sedan efter bildblocket. Eller skriv ett snedstreck på en ny rad följt av ordet Bild. Tryck sedan på Enter för att lägga till bildblocket.

Därefter kan du ladda upp en bild från din dator till din webbplats eller välja en bild från ditt mediabibliotek, ditt Google Photos-konto eller Pexels Free Photo Library. Du kan också infoga en bild från en URL-adress om bilden finns någon annanstans. Men du kan också helt enkelt dra en bild från din dator direkt till bildblocket för att ladda upp den till din webbplats och bädda in den i ett enda steg.

I verktygsfältet finns alternativ för att dra bilden till en annan plats på sidan eller flytta bilden uppåt eller nedåt på sidan med hjälp av pilknapparna.

Om du vill vara lite kreativ kan du också använda ett duotone-filter för att skapa en tvåtonad färgeffekt. Du kan välja en av de förinställda färgkombinationerna eller välja de färger du vill använda för skuggor och highlights. Om du vill ta bort effekten klickar du på knappen Rensa.

Du kan ändra bildens bredd och justera bilden till vänster, i mitten eller till höger.

Med länkinställningarna kan du välja vad som händer när en besökare klickar på den här bilden. Du kan länka till en specifik webbadress genom att klistra in en URL i detta fält. Klicka på knappen Verkställ för att skapa länken. Eller så kan du länka bilden till en befintlig sida eller ett inlägg på din egen webbplats. Börja skriva in titeln på sidan eller inlägget och välj sedan den från resultaten för att skapa länken. Om du föredrar det kan du länka bilden till en egen sida med bilagor eller till den fullstora versionen av bildfilen.

Klicka på ikonen Beskär, så visas flera ytterligare redigeringsverktyg. Du kan zooma in bilden upp till 300 % och sedan klicka och dra för att styra vilken del av bilden som ska visas.

Du kan också ändra bildförhållandet från originalbredd och originalhöjd till kvadratiskt, eller liggande läge, eller stående läge. Och återigen kan du klicka och dra i bilden för att ändra den del som är synlig.

Du kan rotera bilden 90 grader, 180, 270 eller 360 grader. När du är nöjd med ändringarna klickar du på knappen Verkställ för att överföra ändringarna till bilden eller på knappen Avbryt för att avsluta utan att göra några ändringar.

Om du vill kan du lägga till text över bilden. Om du klickar på den här knappen ändras bildblocket till ett omslagsblock, där bilden nu används som bakgrund. Sedan kan du lägga till vilken text du vill eller ett annat block.

För att konvertera omslagsblocket tillbaka till ett bildblock, välj först det överordnade omslagsblocket. Klicka sedan på knappen omvandla och välj bildblocket. Naturligtvis kan du alltid ersätta denna bild med en annan när du vill.

Ändra storlek på en bild genom att klicka på ett av handtagen och sedan dra bilden tills den har den storlek du vill ha.

När du har ändrat storlek på bilden kan du välja att placera den till vänster eller höger på sidan, så att text och annat innehåll kan omsluta bilden.

Om du vill lägga till en bildtext till din bild klickar du i bildtextfältet under bilden och lägger till valfri text. Sedan kan du formatera texten eller lägga till en länk.

Det finns några ytterligare inställningar för bildblocket.

Först kan du välja en stil för bilden. Välj mellan en rundad ram eller standardstilen.

Det är alltid en bra idé att lägga till en alternativ textbeskrivning, som inte bara ger sökmotorer en uppfattning om vad denna bild är utan också hjälper dina synskadade besökare att veta vad bilden representerar.

Som standard visar WordPress en miniatyrversion av bilden när den läggs till på din sida. Detta gör att sidan laddas snabbare. Men du kan välja en större version med högre upplösning om du vill.

Du kan också justera bildens mått genom att ange ett värde i fälten Bredd eller Höjd eller välja en procentsats från de förinställda alternativen nedan.

Slutligen kan du runda av hörnen på en bild genom att ange ett värde för border-radius.

Med alla dessa alternativ ger bildblocket stor flexibilitet när du vill lägga till bilder på dina sidor och i dina inlägg.

Om du vill ha mer hjälp med att lägga till bilder på din webbplats kan du besöka WordPress.com/support.

Lägg till blocket Bild

Om du vill lägga till blocket Bild klickar du på blockinfogarikonen + och söker efter “bild”. Klicka på det för att lägga till blocket i ett inlägg eller på en sida.

Skärminspelning av hur man lägger till blocket Bild.
Infoga blocket Bild med + blockinfogaren.

💡

Du kan också använda ditt tangentbord för att skriva /image på en ny rad och trycka på returtangenten eller klicka på alternativet Bild i menyn för att snabbt lägga till ett nytt bildblock.

Så här lägger du till blocket Bild.
Infoga ett bildblock genom att skriva /image på en ny rad.

Du hittar detaljerade instruktioner om hur du lägger till block här.

Infoga en bild

När du har lagt till bildblocket enligt beskrivningen i föregående avsnitt får du tre metoder för att välja bild:

Ett tomt bildblock visar alternativen Ladda upp, Välj bild och Infoga från URL.
Alternativ för att lägga till en bild

Ändra storlek på bilden

När du har lagt till en bild i bildblocket kan du ändra storleken på den. Klicka på bilden för att visa handtagen för storleksändring som ser ut som prickar runt bilden. Klicka därefter på ett handtag för storleksändring och dra bilden till önskad storlek:

Resize an image by dragging its handles.

Gå till denna sektion för att finjustera en bilds storlek och bildförhållande.

Blockverktygsfält

När du klickar på blocket visas ett verktygsfält med alternativ:

Verktygsfält för blocket Bild
Verktygsfält för bildblock

Ikonerna på verktygsfältet för blocket Bild, med start från vänster, är:

Justera bilder

Använd justeringsalternativen för att få bilden att visas till vänster, till höger eller i mitten. Dessutom kan du se alternativ för breda bilder och fullbreddsbilder om det stöds av temat.

Mer läsning: Justera bilder med text

Bildtexter

Om du vill lägga till en bildtext klickar du på ikonen Bildtext i blockets verktygsfält för att aktivera en bildtext för den aktuella bilden. Skriv sedan bildtexten i rutan Lägg till bildtext under bilden:

En pil pekar på bildtextsymbolen i verktygsfältet och en andra pil pekar på platsen under bilden där du kan skriva en bildtext.
Aktivera (1) och skriv (2) en bildtext för en bild.

Om du har skrivit en bildtext till en bild i mediebiblioteket och sedan lagt till Bildblocket så visar Bildblocket bildtexten som du skrev. Om du lägger till bildtexten till bilden i mediebiblioteket efter att du lagt till blocket Bild, kommer denna bildtext inte att visas i blocket Bild. I så fall skriver du antingen in bildtexten manuellt i blocket Bild eller tar bort och lägger till blocket igen så att det använder bildtexten från mediebiblioteket.

Länkinställningar

Om du vill lägga till en länk till en bild klickar du på länksymbolen i verktygsfältet — den ser ut som en länk i en kedja:

Länkikonen.

Du kommer då att få se flera alternativ som förklaras nedan:

Du har klickat på länkknappen och nu visas alternativen för att lägga till en länk.
Din bild kan länka till en anpassad URL, en bilagssida eller en mediefil.

En textruta visas där du kan skriva:

Tryck på pilikonen, Retur eller Enter-tangenten på tangentbordet för att spara länken. Om du klickar på nedåtpilen bredvid rutan kan du välja om länken ska öppnas i en ny flik eller inte.

Du kan också välja att länka bilden till:

Beskär och andra bildredigeringsverktyg

Klicka på ikonen Beskär i verktygsfältet så visas ett urval av redigeringsverktyg:

Redigeringsverktyg för blocket Bild som visar alternativen zooma, bildförhållande, rotera, tillämpa och avbryt.

Dessa är, från vänster till höger:

När du redigerar din bild skapas en ny kopia av bilden i mediebiblioteket. Detta säkerställer att bilden inte påverkas om den används någon annanstans på din webbplats. Det innebär också att du fortfarande har kvar originalbilden om du behöver den.

Byt bild

Du kan byta ut bilden i blocket Image via alternativet ErsättVälj bild i blockets verktygsfält:

Replacing an image.

Blockinställningar

När du väljer ett block kommer du att hitta ytterligare blockinställningar i den högra sidopanelen. Om du inte ser sidopanelen kan du behöva klicka på ikonen för Inställningar längst upp till höger för att öppna inställningarna. Ikonen ser ut som en kvadrat med två ojämna kolumner:

Ikonen för Inställningar i redigeraren, med ett verktygstips för "Inställningar" nedanför.
Klicka på ikonen för Inställningar för att öppna blockinställningarna

Bildblockets inställningar innehåller en meny för Inställningar och en Stilar. Välj motsvarande knapp under Bildblocket information för att öppna dessa alternativ.

Meny för blockinställningar
Meny för blockinställningar
Bildinställningar

Använd fältet Alternativ text för att beskriva syftet med bilden. Denna text används av sökmotorer och skärmläsare.

Sektionen för bildinställningar i sidofältet för inställningar för bildblock visar alternativ för textbildförhållande och bilddimension.
Bildförhållande

Bildförhållandet är den relativa storleken på bredden och höjden i en bild. Ett bildförhållande på 1:2 innebär t.ex. att bildens bredd är hälften så stor som bildens höjd.

Ändra bildförhållandet till Standard - 4:3, sedan Klassiskt porträtt - 2:3, och se hur bilden förändras.

Du kan välja mellan följande vanliga bilddimensioner:

När ett annat bildförhållande än originalet har valts, kommer alternativet Skala att vara tillgängligt. Skala anger hur bilden passar inom det valda bildförhållandet med följande alternativ:

Ange en anpassad bredd och höjd genom att skriva in pixelvärden i rutorna Bredd och Höjd. Om du ändrar storlek på bilden med hjälp av draghandtagen uppdateras dessa rutor automatiskt med bildens nya bredd och höjd. Radera siffrorna från dessa rutor för att återställa bilden till den automatiska storleken.

Bildstorlekskontroller i blockinställningarna
Bildstorlekskontroller i blockinställningarna
Avancerat

Mer information finns i våra detaljerade instruktioner om avancerade inställningar.

Stilar

I sidopanelen Blockinställningar klickar du på ikonen Stilar för att komma åt blockets designinställningar. Ikonen Stilar är utformad som en cirkel med halva cirkeln ifylld:

En pil pekar på ikonen Stilar. Du kan klicka på den för att öppna sektionen Blockstilar.

Välj stil på bilden, vilket kan ställas in som:

• Standard: bilden visas som du infogade den.
  • Rundad: bilden visas som en cirkel (om din bild ursprungligen var kvadratisk) eller en kapselliknande, avlång form (om din bild ursprungligen var rektangulär).

Lägg till en tvåtonad färgeffekt med filterinställningen duotone.

Stilavsnittet i sidofältet Inställningar för bildblock, inklusive filter, ramar och radie.
Ram och radie

Mer information finns i våra detaljerade instruktioner om Raminställningar.