Tillbaka till support Innehåll och media Block Förformaterat block

Förformaterat block

Om du vill lägga till text till ett inlägg eller en sida som visas exakt som har angivit den, kan det  förformaterade blocket vara något för dig. Du kan skapa ett genom att klicka på blockinfogarikonen.

Det förformaterade blocket visar text i ett monospace-typsnitt med specifikt avstånd.

Du kan också skriva /förformaterat och trycka på retur i ett tomt stycke för att snabbt skapa ett.

Detaljerade instruktioner om hur du lägger till ett stycke finns här.

Användning

Det förformaterade blocket har många likheter med styckeblocket och kodblocket. Man kan se det som en hybrid av de två blocken.

Precis som styckeblocket är det förformaterade blocket primärt avsett att visa text. Till skillnad från styckeblocket behåller dock det förformaterade blocket eventuella avstånd och radbrytningar exakt så som de har angivits.

Precis som kodblocket visas det förformaterade blocket i ett monospace-typsnitt, vilket gör det enkelt att hålla texten perfekt justerad. Det förformaterade blocket inkluderar dock även styling och möjligheten att lägga till hyperlänkar (beskrivet nedan), vilket inte är fallet med ett kodblock .

Blockverktygsfält

Om du vill visa blockverktygsfältet är det bara att klicka på blocket så visas verktygsfältet. Varje block har unika verktygsfältsikoner och blockspecifika användarkontroller som låter dig manipulera blocket direkt i redigeraren.

Verktygsfältet för det förformaterade blocket har grundläggande textformateringsalternativ.

Verktygsfältet inkluderar tre stylingalternativ: fet, kursiv och genomstruken, samt en hyperlänksknapp precis som för det vanliga  styckeblocket.

Blockinställningar

Varje block har specifika alternativ i redigeringsfältet förutom de alternativ som finns i blockverktygsfältet. Om du inte ser sidopanelen klickar du på kuggikonen bredvid knappen Publicera.

Blockinställningarna finns i sidopanelen.

Det förformaterade blocket har endast ett alternativ i sidopanelsinställningarna, fliken Avancerat.

Justera utseendet på blockets text med följande inställningar.

Om du inte ser inställningen klickar du på de tre prickarna till höger om Typografi (visas till höger). Du kan sedan välja alternativet som du vill komma åt:

• Textstorlek
  • Typsnitt
  • Utseende
  • Radhöjd
  • Dekoration
  • Skiftläge
  • Bokstavsavstånd
Rullgardinsmenyn Typografi
Typografi i sidofältet för blockinställningar, där de extra alternativen har expanderats.

Textstorlek låter dig justera textens storlek. Du kan välja mellan förinställda storlekar som liten, medelstor och stor.

Du kan också ange ett specifikt värde genom att klicka på skjutreglaget precis ovanför standardvalen, som markeras med 1 i skärmbilden nedan. Du kan ändra enheterna genom att klicka på platsen som markeras med 2 i skärmbilden nedan. Alternativen är pixlar, em eller rem.

Inställningar för teckenstorlek i Typografi

Med Typsnitt kan du ändra vilket typsnitt som används. Välj från en lista med typsnitt i en rullgardinsmeny.

Utseende gör att du kan ändra textens stil från vanlig till kursiv stil samt från tunn stil till extra fet stil.

Radhöjd anger avståndet över och under texten. Om du väljer värdet noll ska du se till att kontrollera hur din webbplats ser ut på en mobil enhet.

Dekoration innehåller alternativ för understrykning och överstrykning.

Med Skiftläge kan du ställa in att texten ska visas med stora bokstäver, stora bokstäver i början av varje ord eller bara små bokstäver.

Bokstavsavstånd anger avståndet mellan varje tecken i texten. Du kan ändra enheterna från standard (pixlar) till procent, em, rem, vw och vh. Läs mer om relativa enheter här.

Avancerat

Via fliken Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block, så att du kan skriva anpassad CSS och utforma blocket som du tycker passar.