Tillbaka till support Innehåll och media Block Listblock

Listblock

Listblock gör det möjligt för dig att organisera innehåll i antingen numrerade listor eller punktlistor.

Lägga till Listblock

För att lägga till annonsblocket klickar du på blockinfogarikonen  och söker efter “lista”. Klicka på det för att lägga till blocket i ett inlägg eller på en sida.

💡

Du kan också använda ditt tangentbord för att skriva /annons på en ny rad och trycka på returtangenten för att snabbt lägga till ett annonsblock.

Alternativet att skriva/lista för att visa blockväljarens rullgardinsmeny och välja lista från menyn.
Byt ut den här GIF:en mot din egen och se till att centrera den!

Du hittar detaljerade instruktioner om hur du lägger till block här.

Blockverktygsfält

När du klickar på blocket visas ett verktygsfält med alternativ ovanför det:

Verktygsfältet som visas ovanför listblocket.
Verktygsfält för blocket Sidlista

Listblocket har följande alternativ i sitt verktygsfält:

Blockinställningar

När du klickar på blocket kommer du att hitta ytterligare blockinställningar i den högra sidopanelen. Om du inte ser sidopanelen kan du behöva klicka på ikonen ⚙️ (kugghjulet) längst upp till höger för att öppna inställningarna.

Blockinställningarna finns i den högra sidopanelen.
Klicka på ikonen ⚙️ för att öppna blockinställningarna
Färg

Alternativet Färg låter dig definiera text-, bakgrunds- och länkfärgerna som används i listblocket.

Klicka på cirkeln bredvid avsnittet du vill ändra så ser du alternativ för att välja mellan ditt temas färger eller standardfärger.

Klicka på avsnittet ovanför dessa alternativ för att välja en anpassad färg genom att dra musen på en färgruta eller ange Hex-, RGB- eller HSL-färgkoder

Alternativet för textfärg som är valt med färgrute- och hexkodsvalen öppna.
Klicka för att förstora
Färgalternativen i länkblockets sidofält.
Färgrutor som kan väljas för varje färgalternativ i sidopanelen Länkar.
Typografi

Justera utseendet på blockets text med följande inställningar.

Om du inte ser inställningen klickar du på de tre prickarna till höger om Typografi (visas till höger). Du kan sedan välja alternativet som du vill komma åt:

• Textstorlek
  • Typsnitt
  • Utseende
  • Radhöjd
  • Dekoration
  • Skiftläge
  • Bokstavsavstånd
Rullgardinsmenyn Typografi
Typografi i sidofältet för blockinställningar, där de extra alternativen har expanderats.

Textstorlek låter dig justera textens storlek. Du kan välja mellan förinställda storlekar som liten, medelstor och stor.

Du kan också ange ett specifikt värde genom att klicka på skjutreglaget precis ovanför standardvalen, som markeras med 1 i skärmbilden nedan. Du kan ändra enheterna genom att klicka på platsen som markeras med 2 i skärmbilden nedan. Alternativen är pixlar, em eller rem.

Inställningar för teckenstorlek i Typografi

Med Typsnitt kan du ändra vilket typsnitt som används. Välj från en lista med typsnitt i en rullgardinsmeny.

Utseende gör att du kan ändra textens stil från vanlig till kursiv stil samt från tunn stil till extra fet stil.

Radhöjd anger avståndet över och under texten. Om du väljer värdet noll ska du se till att kontrollera hur din webbplats ser ut på en mobil enhet.

Dekoration innehåller alternativ för understrykning och överstrykning.

Med Skiftläge kan du ställa in att texten ska visas med stora bokstäver, stora bokstäver i början av varje ord eller bara små bokstäver.

Bokstavsavstånd anger avståndet mellan varje tecken i texten. Du kan ändra enheterna från standard (pixlar) till procent, em, rem, vw och vh. Läs mer om relativa enheter här.

Listinställningar

När du väljer en ordnad (numerisk) lista visas ytterligare alternativ i sidopanelen Blockinställningar.

En ordnad lista med en pil som pekar på inställningarna för den ordnade listan i sidopanelen för blockinställningar.
Listinställningar.

Du kan välja listans Startvärde. Det här alternativet är användbart om du behöver infoga en annan typ av innehåll i din lista (t.ex. en bild) och fortsätta den numeriska listan nedan.

använd Omvänd listnumrering för att vända ordningen på din lista. Om du till exempel vill skapa en nedräkningslista som börjar med 10, kan du använda alternativet Omvänd listnumrering.

Avancerat

Via fliken Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block, så att du kan skriva anpassad CSS och utforma blocket som du tycker passar.

I avsnittet Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block.
I avsnittet Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block.

Konvertera text till en lista

Du kan ändra vilket textblock som helst till ett listblock genom att markera blocket, klicka på knappen längst till vänster i blockverktygsfältet och välja Lista i menyn Omvandla till. Om du markerar flera textblock samtidigt och väljer Lista omvandlas varje textblock till ett objekt i en enda lista.

Använd alternativet Omvandla till i flera paragrafer för att konvertera innehållet till en lista.

Indragna listor

Du kan använda indragsikonerna i verktygsfältet för att dra in dina listor eller använda mellanslagstangenten på tangentbordet för att dra in ett objekt.

Indragsikonen är markerad.
Indrag i listor med indragsikonerna.

💡

När ett listobjekt är indraget kan du dra ut det igen med hjälp av ikonen till vänster om indragsikonen, eller trycka på backstegstangenten på tangentbordet.

Blandade listor

Listor kan också ha blandad sortering, t.ex. nummer följt av punkter och vice versa.

Du kan också blanda listor.

Lista snabbskrift

Du kan lägga till listor genom att skriva ett bindestreck följt av ditt listobjekt och sedan en enda tryckning på Enter-/Retur-tangenten. På liknande sätt kan du lägga till en numrerad lista genom att skriva 1, sedan en punkt (.) följt av ditt listobjekt och en enda tryckning på Enter-/Retur-tangenten.

Du kan skriva listor med bindestrecksförsedd eller numrerad snabbskrift.
Du kan skriva listor med bindestrecksförsedd eller numrerad snabbskrift.