Tillbaka till support Innehåll och media Block Ljudblock

Ljudblock

Använd blocket Ljud för att infoga ett musikstycke, en podcast eller någon annan ljudfil på din sida eller i ditt inlägg. Så här ser det ut:

Den här funktionen är tillgänglig på webbplatser med våra WordPress.com Starter-, Explorer-, Creator- och Entrepreneur-paket. Om din webbplats har något av våra äldre paket är funktionen tillgänglig med Pro-paketet.

Lägg till ljudblocket

För att lägga till ljudblocket klickar du på blockinfogarikonen + och söker efter ”ljud”. Klicka på det för att lägga till blocket i ett inlägg eller på en sida.

💡

Du kan också använda ditt tangentbord för att skriva /ljud på en ny rad och trycka på returtangenten för att snabbt lägga till ett ljudblock.

Animerad GIF-bild som visar processen med att lägga till ett ljudblock med hjälp av snedstreckskommandot.
Lägga till ett ljudblock med hjälp av snedstreckskommandot.

Du hittar detaljerade instruktioner om hur du lägger till block här.

Blockgränssnitt

När du klickar på blocket visas ett verktygsfält med alternativ:

Ljudblockets verktygsfält

Ljudblocket har följande alternativ i sitt verktygsfält:

Lägga till ljud

När du lägger till ett ljudblock får du tre alternativ:

Ljudblocket, som visar tre alternativ för att lägga till en ljudfil.

När du väl har valt din ljudfil kan du lägga till en valfri text precis under spelaren.

Blockinställningar

När du klickar på blocket kommer du att hitta ytterligare blockinställningar i den högra sidopanelen. Om du inte ser sidopanelen kan du behöva klicka på ikonen ⚙️ (kugghjulet) längst upp till höger för att öppna inställningarna.

Blockinställningarna finns i den högra sidopanelen.
Blockinställningar
Spela upp automatiskt och spela upp slinga

Om Spela upp automatiskt aktiveras spelas ljudet upp automatiskt när någon besöker sidan.

Observera att många webbläsare blockerar ljud från att spelas upp automatiskt när sidor besöks, eftersom många internetanvändare finner det störande. Överväg att låta besökarna bestämma själva om de ska spela upp musiken eller inte.

Om Spela upp slinga aktiveras upprepas ljudfilen när den tar slut.

Inställningarna för ljudblocket visar Spela upp automatiskt, Spela upp slinga och Förhandsladda.
Förhandsladda

Med det här alternativet kan du välja hur mycket av ljudfilen som laddas ner när sidan eller inlägget laddas. Även om det kan vara frestande att fortsätta så att hela filen hämtas automatiskt, så kom ihåg att det här kan sakta ner sidans lasthastighet.

Alternativen är:

Standardinställning för webbläsare – Förhandsladdning bestäms av vilken webbläsare din besökare använder (Chrome, Firefox, Safari, osv.). Webbläsaren kan använda vilket som helst av de tre alternativen som anges nedan.

Inget – Inget av ljudfilen hämtas automatiskt. Nedladdningen av ljudfilen börjar först när din besökare klickar på knappen Spela upp. Det här är den snabbaste inställningen.

Metadata – Endast grundläggande information om filen hämtas automatiskt. Precis som med alternativet Inget startas nedladdningen av ljudfilen endast när någon klickar på Spela upp. Den här inställningen är också mycket snabb, eftersom den enda nedladdningen är text. På grundläggande nivå är det inte stor skillnad mellan Inget och Metadata.

Auto – Hela ljudfilen laddas ner, oavsett om besökaren klickar på knappen Spela upp eller inte. Detta ger störst inverkan på din sida eller inläggets laddningshastighet, särskilt med större ljudfiler.

Nedladdningsalternativ

Det kan hända att alternativet att ladda ner ljudfilen visas i ljudspelaren. Detta läggs till av vissa webbläsare och kan inte stängas av. Om du inte vill att besökare ska kunna ladda ner ljudfilen, överväg att bädda in från en tjänst som Spotify eller Soundcloud. Fler sätt att lägga till ljud.

Avancerat

Via fliken Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block, så att du kan skriva anpassad CSS och utforma blocket som du tycker passar.

I avsnittet Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block.
I avsnittet Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block.

Podcasting för nybörjare

Om du någonsin velat starta eller växa din podcast så har vi en ny kurs som är som hittad för dig! Få alla grundläggande (och några avancerade) kunskaper du behöver för att skapa en podcast du kan vara stolt över. Enkla lektioner du kan ta i ditt eget tempo från några av de mest erfarna podcastarna på internet. De kommer utmana dig och hjälpa dig öka ditt självförtroende tills du är ett riktigt podcastproffs!